View Single Post
Old 03-08-2012, 06:36 PM   #1 (permalink)
Asad1975
EcoModding Lurker
 
Join Date: Mar 2012
Location: Birmingham
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nissan Almera Fuel Consumption Problem.. Please HELP!

Hi every one.

This is my first post and I am sure there will be some one here who will be able to guide me or help me out!

Just bought a Nissan Almera 03 Reg 1.5 Pulse last week. After sorting out my insurance when I start driving I felt there is something wrong... Now I was comparing this new Almera with me old Almera I still got which is N Reg 1996 1.4 GX. Old Almera had more power than this new one despite it has covered over 130k miles and new one has only done 71k. Could not understand why a 1.4 has moor power than 1.5. I was going to get it checked anyway but soon I realise its killing petrol. Old Almera gives 200 miles for 40 topup while this one has not even done 90 and fuel is about to finish. Now that explains there is something wrong. When I checked exhaust I can see loads of carbon showing fuel is not burning properly. It should be clean as my old Almera showing no mark of black carbon powder.

I cant see any problem with Idling at the moment. Cant find anything elso wrong with it. Engine starts and stops OK. Engine sound is fine. Auto Choke works Ok when its cold it start around 1300-1400 revs then comes down to aroud 700 revs. If MAF is faulty does it effect auto choke or not?? I think choke works with Air intake Temp I may be wrong. I do have some knowledge of things how they work but not all.

I normally change gear quickly and comparing this Almera with old I have to use a lower gear to get same kind of power or pick. This new Almera finds it had to pick up in 3rd gear if speed drops to around 20 mph while I never had this problem with old.

Power is not there initially so i have to press gas pedal bit hard and it does run ok.

Car does not cut off shudder or stutter so far while idle or driving on high speed only drove up to 50 mph.

Any one had similar problem with Almera killing fuel without showing bad signs?

Is it MAF dirty or faulty or is it oxygen sensor or something else?

Can Fuel injector or injectors be faulty or spark coil or coils?

I personally think it cant be coils or injectors?

Any guide or help will be highly appreciated.

Sorry for long story.

Thanks for your time.


  Reply With Quote