EcoModder.com

EcoModder.com (https://ecomodder.com/forum/)
-   OpenGauge / MPGuino FE computer (https://ecomodder.com/forum/opengauge-mpguino-fe-computer.html)
-   -   MPGuino not timing out / backlight stays on (https://ecomodder.com/forum/showthread.php/mpguino-not-timing-out-backlight-stays-31258.html)

thewanderer 02-22-2015 11:28 PM

MPGuino not timing out / backlight stays on
 
Hi,

I just finished assembling a MPGuino that's using version 0.86 and installed it in my Civic VX. I noticed hours later that the backlight was still on. I tried setting the timeout lower as a test, but it still never turned off.

Everything else including the contrast seems to work fine... Has anyone had this issue? Any suggestions?

Thanks!

AndrzejM 02-24-2015 08:21 AM

Have you been assembling your MPGuino by yourself? Can you dimm the LCD with the middle button? If not there's something wrong with LED power supply.

Give some more details about your build. If you're using Arduino board or single ATmega chip? I'll give you the solution then. But first check if you can dimm your LCD.

thewanderer 02-24-2015 09:40 AM

I built it with an Arduino. It does cycle through brightness levels 0 - 3 (3 is most dim) when I press the middle button. However... after the brightness level text goes off the screen, it appears to re-brighten back to level 0, no matter what option I pick.

AndrzejM 02-24-2015 03:52 PM

I know what's the issue there... :) You've used PNP transistor instead of NPN transistor to take care of the LCD backlight (or the other way around NPN instead of PNP - depends on the LCD setup). Switch to similar transistor but of different type and your problem will disappear.

Good luck!

thewanderer 02-24-2015 04:07 PM

Hmm, I followed the circuit here http://ecomodder.com/wiki/images/7/7..._Schematic.GIF that shows a PNP (2N3906) although I used a 2N4403 (somewhat equivalent, also PNP) as it was what I had on hand. Is there a version that uses an NPN instead? I'm using a blue w/ white letter 16x2 standard HD44780 LCD if that makes any difference.

AndrzejM 02-24-2015 04:31 PM

1 Attachment(s)
I see... But change it to this:
http://ecomodder.com/forum/attachmen...1&d=1424813418

And it'll solve your issue.

thewanderer 02-25-2015 10:34 PM

Ok, I swapped it out for an NPN and now brightness 0 is off and 3 is brightest. And it stays the brightness level I pick. I'll hook it back up tomorrow to double check it's working in the car, but the brightness seems to be working properly now.

Thanks for your help!!

AndrzejM 02-26-2015 07:06 AM

I'm glad I could be of help :)

firehawk618 03-31-2015 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by thewanderer (Post 469501)
Ok, I swapped it out for an NPN and now brightness 0 is off and 3 is brightest. And it stays the brightness level I pick. I'll hook it back up tomorrow to double check it's working in the car, but the brightness seems to be working properly now.

Thanks for your help!!

So, did this fix your display never turning off?

I am having the exact same issue.

Thanks.

thewanderer 04-01-2015 12:31 AM

Quote:

Originally Posted by firehawk618 (Post 473835)
So, did this fix your display never turning off?

I am having the exact same issue.

Thanks.

Yes; switching the transistor fixed this issue for me. Thanks again to AndrzejM for the suggestion!

Now I just have to sort out why the MPG is off :(


All times are GMT -4. The time now is 06:55 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com