Thread: Ben's Elec-Trak
View Single Post
Old 07-07-2009, 06:03 PM   #8 (permalink)
bennelson
EV test pilot
 
bennelson's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Oconomowoc, WI, USA
Posts: 4,435

Electric Cycle - '81 Kawasaki KZ440
90 day: 334.6 mpg (US)

S10 - '95 Chevy S10
90 day: 30.48 mpg (US)

Electro-Metro - '96 Ben Nelson's "Electro-Metro"
90 day: 129.81 mpg (US)

The Wife's Car - Plug-in Prius - '04 Toyota Prius
90 day: 78.16 mpg (US)
Thanks: 17
Thanked 658 Times in 384 Posts
I missed buying a Model 15 about a month ago - somebody else swooped in and paid cash sight-unseen and stole it out from under me!

I think the bigger tractor that the seller had was a model 15 - it was a very nice tractor - it pushed my tractor right up the ramps into the back of my truck!

I was able to get at the drive motor. It sits in the bottom of an interior compartment of the tractor, which means it sits in the water when it rains.
The wires going to the motor are all corroded. One power connection snapped right off when I was shifting the motor.

It appears to be a permanent magnet motor - about 4.5 inches diameter and 10 inches long. It feels like a bearing is shot. Looks rusted inside. I think it is going to need a complete rebuild. (Which is still WAY easier/cheaper than rebuilding an engine!)

Here is the motor unbolted from the pulley.


The red cable snapped right of just after I took this photo.


Needs some work....

It actually doesn't look too bad in this photo, but the rotor won't spin right, and it sounds like the brushes are scraping.
__________________


300mpg.org Learn how to BUILD YOUR OWN ELECTRIC CAR CHEAP
My YouTube Videos
  Reply With Quote