Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation
Register Now
 Register Now
 


Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 04-06-2010, 09:03 AM   #1 (permalink)
Engineering first
 
bwilson4web's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Huntsville, AL
Posts: 791

14 i3-REx - '14 BMW i3-REx
Last 3: 45.67 mpg (US)

17 Prime Plus - '17 Toyota Prius Prime Plus
90 day: 58.25 mpg (US)
Thanks: 77
Thanked 196 Times in 126 Posts
Autoenginuity scanner

At $400 plus your own Windows laptop, this is a pricy instrument. However, it appears to cover the 2001-03 and I understand 2004-09 Prius systems. For the 2010 Prius, it reads a 20+ list of standard OBD-II data fields that easily includes:
  • ICE rpm
  • mass flow
  • speed
  • accelerator position
  • barometric pressure - both manifold and absolute
  • coolant temperature
  • EGR status
sub-second sampling rates

It has multple dislays and runs fairly easily. Although not as small as a Graham or dedicated performance scanner, it provides great flexibility as well as diagnostic support for repairing faults. Compared to the $250 Sears brand, scanner, this is a very capable tool.

Bob Wilson

__________________
2019 Std. Range Plus Model 3 - 134 MPG3 || 2014 BMW i3-REx - 117 MPGe, 39 MPG
JuiceBox 40 Pro (240 VAC, 40 A), KHONS portable (120-240 VAC, 12-32 A)
Retired engineer, Huntsville, AL (five times AutoPilot saved.)
  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 04-08-2010, 10:49 AM   #2 (permalink)
...beats walking...
 
Join Date: Jul 2009
Location: .
Posts: 6,190
Thanks: 179
Thanked 1,522 Times in 1,123 Posts
...hm-m-m-m, wonder when the SGII might get upgraded (again)?

...would be nice to have a streaming USB, pass-thru, data port so we could record directly to either a thumb drive or laptop computer.
  Reply With Quote
Old 04-14-2010, 11:01 PM   #3 (permalink)
Master EcoModder
 
mwebb's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: New York
Posts: 513

no nickname , it's just a car - '04 volkswagen golf tdi
Thanks: 2
Thanked 101 Times in 74 Posts
autoenginuity 8.2

for the prius
you will need a tool at least as capable as AE just to bleed the brakes
a feature AE has which is not mentioned ,

in the in the system test menu for the ABS module
not the activation menu.

and
don't forget the free tag along SpeedTracer which can be used to provide real time fuel economy , among other things .

every thing is recordable as long as the hard drive has remaining space .

Scan gauge is generic OBD2 only ,
there are no enhanced features .
there really is no comparison between the two ,
like comparing roller skates to a new audi
  Reply With Quote
Old 05-10-2010, 06:05 PM   #4 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Apr 2010
Location: Houston TX
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 1 Post
I just picked mine up today!

Having used both Equus and the Sears models before, this is money well spent on the AE. You'll get a ton of usefull data that a typical code reader just doesn't read. I like its ability to record specific bahaviors that can be shared with others (helps, when you need expert advise). Anything they don't cover, I'm sure you could submit a request for...

Also, take a look at this. SpeedTracer Stage I

Last edited by DaGuru; 05-11-2010 at 09:00 PM..
  Reply With Quote
Old 05-13-2010, 02:30 AM   #5 (permalink)
Master EcoModder
 
mwebb's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: New York
Posts: 513

no nickname , it's just a car - '04 volkswagen golf tdi
Thanks: 2
Thanked 101 Times in 74 Posts
speed tracer version 5.o

the current speedtracer version is
5.o -
the screen caps shown are from 4.2 but in 5.o the upper limit has been raised in the FE screen to 80mpg

your version should have 5.o which was introduced around AE 8.1
  Reply With Quote
Old 05-13-2010, 11:57 AM   #6 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Apr 2010
Location: Houston TX
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 1 Post
That's interesting, AE 8.2.1 came with ST 4.2. Per their pressroom, ST 5.0 came out with AE 8.0. I'll give them a ring to see what I've missed.

[Revised]
I called and spoke to AE and it turns out that ST 4.2 is the latest/greatest version.

So, I'm guessing that they updated their news page before the decision was made to release it as an updated minor revision instead of a major version change? As I got off the phone with them, they were going to update their web page.

Here's a what looks to be a good tech link I came accross on PSN.
http://forum.gopowerhungry.com/autoe...stic-software/

Last edited by DaGuru; 05-15-2010 at 11:56 PM.. Reason: Updated with new info.
  Reply With Quote
Old 05-15-2010, 11:12 PM   #7 (permalink)
Master EcoModder
 
mwebb's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: New York
Posts: 513

no nickname , it's just a car - '04 volkswagen golf tdi
Thanks: 2
Thanked 101 Times in 74 Posts
speed tracer version 5.o



with a 1996 geo metro 10g , driving at around 45 mph peak in traffic .
-------------------------------
for unknown reasons "they" must have switched back to version 4.2
i did identify a problem and show "them" when "they" first released 5.o ....

but
i have 5.o ,
see the "max" value on the FE scale and see the "about" screen cap showing 5.o .

i know "they" are almost always crazy busy working on the next release and this must be on the back burner for now ?
or choice c , i do not know
  Reply With Quote
Old 05-22-2010, 09:53 PM   #8 (permalink)
Master EcoModder
 
mwebb's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: New York
Posts: 513

no nickname , it's just a car - '04 volkswagen golf tdi
Thanks: 2
Thanked 101 Times in 74 Posts
Escan LTFT with SpeedTracer 5o screen caps



driving in heavy traffic , stop and go
logging / graphing LTFT with Escan and from an earlier trip covering the same ground
speedTracer screen caps included

i tried to use AE and Speedtracer at the same time
did not work
  Reply With Quote
Old 05-23-2010, 12:10 PM   #9 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Apr 2010
Location: Houston TX
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 1 Post
I haven't tried this yet myself on account of needing to get my variables entered. My guess is they use the same interface.

This would be a good feature request - ask them to come up with some sort of mirror driver that would allow sensor polling from more than one application.

  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Happy birthday to us! EcoModder turns two (December 3). MetroMPG Forum News & Feedback 145 01-19-2012 08:22 PM
Graham mini scanner - Quick User's Guide bwilson4web Hybrids 2 11-27-2009 09:58 AM
tahoe last gen bought scanner tahoescanner Introductions 2 08-03-2008 12:22 PM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com