Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > EcoModding Central
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 04-14-2009, 04:42 PM   #11 (permalink)
Renaissance Man
 
Formula413's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: In the Northeast dreaming of the Southwest
Posts: 595

Aegean C - '17 Honda Civic LX
90 day: 38.68 mpg (US)
Thanks: 19
Thanked 30 Times in 23 Posts
Quote:
Originally Posted by mhmitszach View Post
This car isn't worth swapping to a manual. Only paid 1600 for the car. Manual swap would be at least 300-500 in parts.
What I meant was swapping for a new vehicle with a stick.

Quote:
Originally Posted by Tygen1 View Post
One indicator, for the Zetec, that you are too hot will be pinging. It will ping before engine damage occurs, that will let you know something is not right.
My 8 valve pings under climbing/accelerating load in warm weather, even at normal engine temps. PITA, I haven't been able to find the source of it yet. Checked for the usual suspects, vacuum leaks and dirty MAF, but no luck.

__________________

  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 04-14-2009, 07:33 PM   #12 (permalink)
Master EcoModder
 
Join Date: Dec 2008
Location: South Jersey
Posts: 553

Little Blue - '98 Ford Escort ZX2 Cool
Team ZX2
90 day: 44.75 mpg (US)

Big Red - '00 Ford Excursion XLT
90 day: 15.53 mpg (US)
Thanks: 5
Thanked 45 Times in 29 Posts
Formula413, I'm not familar with the motor in your car. Is it the 1.9 SPI? Anyhow, I had pinging for years under light load, turned out to be where the maf wires run into the air box. It is a vacuum area around the MAF on the ZX2, the plug was loose and letting unmetered air by the MAF so it was a bit lean, but under accel it would go away. Have you been to FEOA and asked around for some expert advice on that pinging?

To the orginal question, COZX2 ran his car between 210 and 230 constantly, regulating the temp with either the rad fan that he had on a switch or thru the heater. I'm sure he saw a significant improvement from running higher temps otherwise he wouldn't have done it.
__________________
  Reply With Quote
Old 04-14-2009, 08:59 PM   #13 (permalink)
Renaissance Man
 
Formula413's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: In the Northeast dreaming of the Southwest
Posts: 595

Aegean C - '17 Honda Civic LX
90 day: 38.68 mpg (US)
Thanks: 19
Thanked 30 Times in 23 Posts
Quote:
Originally Posted by Tygen1 View Post
Formula413, I'm not familar with the motor in your car. Is it the 1.9 SPI? Anyhow, I had pinging for years under light load, turned out to be where the maf wires run into the air box. It is a vacuum area around the MAF on the ZX2, the plug was loose and letting unmetered air by the MAF so it was a bit lean, but under accel it would go away. Have you been to FEOA and asked around for some expert advice on that pinging?
Mine is a 2 liter, the 1.9 was used from 91-96. I know the plug you are talking about for the MAF wires where it goes into the box, sometimes I notice that it is a little bit loose, so I push it back in. I'll take another look at it and maybe try spraying it with some carb cleaner and see what happens.

I did not even know there was a Ford Escort Owner's Association until you mentioned it. Going to check it out now.

__________________

  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Thread Tools




Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com