Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 11-02-2017, 12:51 AM   #1 (permalink)
Master EcoModder
 
The Atomic Ass's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mason, OH
Posts: 528

LeSabre - '96 Buick LeSabre Custom
90 day: 20.95 mpg (US)

RC Car - '17 Toyota Prius Two Eco
90 day: 45.22 mpg (US)
Thanks: 11
Thanked 12 Times in 12 Posts
ScanGauge II showing fuel used while engine stopped

I have a ScanGauge II in my 2017 Prius, and when the ICE is stopped, the GPH meter shows a constant 0.04. This results in my average steadily declining while stopped, which I imagine is going to make it a little difficult to dial in exact fuel economy using the fillup mechanism.

This is a new ScanGauge, with the latest firmware. (4.42)

Any ideas why this might be, and perhaps a way to correct it? (I don't see anything in the SG manual about correcting fuel used, only speed)

__________________
  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 11-04-2017, 01:34 AM   #2 (permalink)
Master EcoModder
 
puddleglum's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Red Deer, AB
Posts: 421

Rondo - '07 Kia Rondo EX
90 day: 26.51 mpg (US)

Tinkertoy2 - '00 Toyota Echo base
Team Toyota
90 day: 46.03 mpg (US)
Thanks: 39
Thanked 95 Times in 69 Posts
Not sure, is it set for hybrid mode? If not, try that first. This was a problem for some cars with older SG software. I had mine updated recently to the ecomodder 4.13EM version which was designed to correct just that problem. http://ecomodder.com/forum/showthrea...ade-35499.html
I had several conversations prior to upgrading with Joey Snyder from Linear Logic. I'd asked him at that time if the 4.13EM "fix" was included in later updates. He said it was not. If the hybrid mode doesn't help, I suggest you contact Joey and see what he suggests.
__________________



Almost all my driving is done 1-5 miles at a time.
Best short trip: 2.4 l/100 km, 3.9 km
  Reply With Quote
Old 11-04-2017, 10:33 PM   #3 (permalink)
Master EcoModder
 
The Atomic Ass's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mason, OH
Posts: 528

LeSabre - '96 Buick LeSabre Custom
90 day: 20.95 mpg (US)

RC Car - '17 Toyota Prius Two Eco
90 day: 45.22 mpg (US)
Thanks: 11
Thanked 12 Times in 12 Posts
Quote:
Originally Posted by puddleglum View Post
Not sure, is it set for hybrid mode? If not, try that first. This was a problem for some cars with older SG software. I had mine updated recently to the ecomodder 4.13EM version which was designed to correct just that problem. http://ecomodder.com/forum/showthrea...ade-35499.html
I had several conversations prior to upgrading with Joey Snyder from Linear Logic. I'd asked him at that time if the 4.13EM "fix" was included in later updates. He said it was not. If the hybrid mode doesn't help, I suggest you contact Joey and see what he suggests.
I just bought it, and it has the 4.42 firmware. I'll send Joey an e-mail and see what he suggests.

I did check the mode, and it was indeed set to gas, but setting it to hybrid made no difference, even after unplugging/replugging in the SG.
__________________
  Reply With Quote
Old 11-05-2017, 05:31 AM   #4 (permalink)
Master EcoModder
 
JockoT's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Scotland
Posts: 654

All That Jazz - '06 Honda Jazz i-DSI S
Team Honda
90 day: 48.72 mpg (US)
Thanks: 36
Thanked 131 Times in 96 Posts
Remember that the ScanGauge only displays what the OBD 2 is telling it. What I am getting at is that the problem may be car related, not ScanGauge related, such as noise on an input sensor.

__________________
People Think They Are Thinking When They Are Merely Rearranging Their Prejudices


  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to JockoT For This Useful Post:
hat_man (04-29-2018)
Reply  Post New Thread


Thread Tools




Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com