Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation > OpenGauge / MPGuino FE computer
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 06-21-2008, 01:11 PM   #11 (permalink)
Dartmouth 2010
 
SVOboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hanover, NH
Posts: 6,427

Vegan Powa! - '91 Honda CRX DX
Team Honda
90 day: 66.52 mpg (US)
Thanks: 92
Thanked 113 Times in 82 Posts
Send a message via AIM to SVOboy Send a message via MSN to SVOboy Send a message via Yahoo to SVOboy
Damn, I bought an iduino the other day,

  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 06-21-2008, 01:15 PM   #12 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
You can download arduino10 to get it working (on XP anyway).
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 01:17 PM   #13 (permalink)
Dartmouth 2010
 
SVOboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hanover, NH
Posts: 6,427

Vegan Powa! - '91 Honda CRX DX
Team Honda
90 day: 66.52 mpg (US)
Thanks: 92
Thanked 113 Times in 82 Posts
Send a message via AIM to SVOboy Send a message via MSN to SVOboy Send a message via Yahoo to SVOboy
Good enough. I'll figure out how to work it out on os x.
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 05:20 PM   #14 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok, it's in the car now and seems to be working properly. I have the iduino working with the arduino 0011 Alpha version.

The iduino is no longer cycling weird now that it's on a reliable power source (ie not USB provided).

I'm powering the duino with a 5v cell charger that I wired into the board. A couple of weird things are happing, though. 1) The iduino will not allow a program to be uploaded when the cell charger is connect (this is with it unplugged from the cig lighter). Also, the screen is somewhat hard to read. I think the contrast of the characters is lower for some reason (I'm thinking I might be under the needed voltage with the charger, but I won't know until I get my DVM next weekend.

Other than that, it seems to work. I drove around and watched the current mpg and it seemed to go up and down when it was supposed to. Now it needs a home.

If you guys want, I'll upload a pic of the board and where I added the external power leads. It'll be one of those "at your own risk" things.

Matt
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 06:14 PM   #15 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
It is all at your own risk here buddy Glad you got it working, did you try messing with the contrast setting in the code before uploading? It seems to like 100 if not 15 but it is a mystery to me why at this point.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 07:14 PM   #16 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
P.S. drivenByNothing, re: no arduino 11 problems,
what operating system do you have, and did you have 0010 installed beforehand?

Thx
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 08:53 PM   #17 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Oh sorry. I have XP and 11 is the only thing I've ever had on here.

I'll try changing the contrast value in the code.
  Reply With Quote
Old 06-21-2008, 09:13 PM   #18 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
Ok, thanx, I let the iduino folks know that you did not have a problem with 11 and xp and asked them to get back to me if they look into it.

The main thing that jumps out at me is that I loaded arduino 0010 first and plugged in a usb freeduino and loaded the drivers, and you did not. I passed that along as well.

Ok, but it sounds like a new iduino on new arduino 0011 install stands a reasonable chance of working (on xp anyway). It looks a lot simpler to prototype with and usb on board and $18, I'll stick my neck out and keep suggesting the iduino I think
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-23-2008, 01:02 AM   #19 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
arduino 0011 works with ubuntu as well (tested on 8.04) too. In fact, it works better when uploading to the duino whereas XP would frequently tell me the com port was in use.

Whether or not you want to suggest the iduino is up to you. I'll be sure to update you if I run into anything weird.

I tried using different contrast values and nothing is looking anywhere near as good as when it's getting power from USB rather than the old cell charger.
  Reply With Quote
Old 06-23-2008, 09:11 AM   #20 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
re: iDuino power, in that case I suggest using at least a 7805 and some caps and a diode such as in the PCB design thread , I've been running that circuit for about a week while in a car with no issues so far.

__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!

Last edited by dcb; 06-23-2008 at 09:16 AM..
  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Opengauge/MPGuino development: Freeduino signal processing dcb OpenGauge / MPGuino FE computer 6 04-16-2008 09:40 AM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com