Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation > OpenGauge / MPGuino FE computer
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 05-13-2008, 09:48 PM   #51 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jan 2008
Location: us
Posts: 14

grnsat - '95 Saturn SL1

metro - '95 Geo Metro LSi
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I also noticed this in the code, the subtraction went the wrong direction..

Code:
void Trip::update(Trip t){
  seconds++;  //we call update once a second
  injPulses+=t.injPulses;
  vssPulses+=t.vssPulses;
  injHius+=t.injHius;
  if (injHius>=1000000){  //rollover into the injHiSec counter
    injHiSec++;
    //injHius=1000000-injHius; // **this would result in a negative number
    injHius-=1000000;  //  **correct
  }

}
I'd considered using one of the inputs for the MAP signal, and also TPS. As for the fuel pressure changing.. I'm hoping to find more info on the factory FPRs.

  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 05-13-2008, 10:19 PM   #52 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 158
Thanked 267 Times in 210 Posts
'preciate the logic catch Code updated.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 05-13-2008, 11:57 PM   #53 (permalink)
Awesomeness personified
 
AndrewJ's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia, MO
Posts: 642

Harold - '94 Honda Civic CX
90 day: 54.51 mpg (US)

Margot - '08 Surly Big Dummy
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 17 Posts
Send a message via AIM to AndrewJ
I'm having a problem with the Arduino IDE. I'm using "Arduino 11" for Mac OSX.

When I copy and paste the code, then I hit verify and it says
"19: error: Invalid suffix "b0010" on integer constant"

That's on the
"LcdCommandWrite(0b0010); // 4 bit operation"
line.

Anyone else having this problem?

PS - I tried copying and pasting several times, and even deleting the line and re-typing it, all to no avail.
__________________
"I got 350 heads on a 305 engine. I get 10 miles to the gallon. I ain't got no good intentions." - The Drive By Truckers.

  Reply With Quote
Old 05-14-2008, 08:37 AM   #54 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 158
Thanked 267 Times in 210 Posts
I found it: a google on "invalid suffix on integer constant" produced:
http://forums.ladyada.net/viewtopic....edea840d313365

"instead of 0b100000 notation, use B100000 notation "

Code updated with the workaround.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 02:52 AM   #55 (permalink)
MechE
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bay Area
Posts: 1,151

The Miata - '01 Mazda MX-5 Miata
Thanks: 0
Thanked 21 Times in 18 Posts
Wow, really great work and progress

I know I said I'd be jumping in on this project over the summer.... But it doesn't look like that's even possible, given that I don't have a car at the moment
__________________
Cars have not created a new problem. They merely made more urgent the necessity to solve existing ones.
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 05:28 PM   #56 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jan 2008
Location: us
Posts: 14

grnsat - '95 Saturn SL1

metro - '95 Geo Metro LSi
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
parts list:

1 2n3906 NPN Transistor

needs to be PNP, unless you mean the 2n3904 you were talking about switching to. my board arrived today, so hoping to get testing soon..
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 05:38 PM   #57 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 158
Thanked 267 Times in 210 Posts
oops, thx, yah, couldn't get enough gain out of the 2n3904 I had without blowing the pwm pin so stuck with the 2n3906. Updated.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 07:11 PM   #58 (permalink)
FuelSipper
 
Join Date: Mar 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 99

HondaHokie - '95 Honda Accord DX 4 door
90 day: 26.91 mpg (US)
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 3 Posts
dcb, one problem you might have been having with your vss and injector connection is the splicers you used. I got my splicers from Radioshack and I used the 20 to 22 gauge variety (red). The blue ones you have are for a thicker gauge of (15-18?). You might have been getting a weak connection because of the larger spacing.
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 07:29 PM   #59 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 158
Thanked 267 Times in 210 Posts
Ah, cool. I went ahead and soldered my vss connection like the injection connection, then blobbed some blue rtv in/around the solder joint. I also started with the wrong wire, shoulda used Speedometer output instead of the vss

The thing is, the saturn doesn't have a speedometer cable, it has a hall effect thingie that sends the driveshaft rotation signal to the ecu, I was tapped into that (wrong). The ecu then generates a pulsed signal to the speedo (right).

On other cars, it may be that the speedometer IS connected via a speedometer cable and has a little switch in it that sends the distance info to the ecu.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 05-15-2008, 10:26 PM   #60 (permalink)
FuelSipper
 
Join Date: Mar 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 99

HondaHokie - '95 Honda Accord DX 4 door
90 day: 26.91 mpg (US)
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 3 Posts
I think I might be getting close to somewhere. I rebuilt my vss/injector connection circuit with the zeners. I tried firing it up with the signal troubleshoot code. My %D fluctuated from 0 to 13. The C fluctuated between 0 and 0.1 but rarely. Nothing with VC. T showed .1 or .2 like it was counting up.

I'm guessing I'm getting an injector signal but not a VSS signal.


Last edited by larrydag; 05-15-2008 at 10:34 PM..
  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My kingdom for a giant, heated workspace MetroMPG The Lounge 14 12-12-2010 09:08 AM
Motorcycle manufacturers beginning to release MPG info MetroMPG Motorcycles / Scooters 1 04-03-2008 05:23 PM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com