Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation > OpenGauge / MPGuino FE computer
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 06-03-2009, 07:02 AM   #1 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Please help with Geo Metro 93 hook up!

I have wired the vss to the yellow green wire next to the computer under the dash and the yellow black inj wire under the air cleaner in the engine. I have the ground and constant hot all wired up. The unit turns on just fine. the vss is no getting a reading for some reason. Is there a setting on the mpguino that i'm missing? It does not read any MPG or speed. I also have check engine light warning after hooking this up. I'm getting 12v from the hot on my meter and the ground is fine. what reading should i be getting on the inj and vss on hot and durring engine off? also when I move the wire connection just a little, my engine shuts off. I'm wondering if the fuel injector is touching the hot at the plug since the wires are so close. I am getting 12V off of the injector at the plug. Any suggestion on how to get this thing working?

Thanks,
Jim

  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 06-03-2009, 07:41 AM   #2 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,032

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
moving wires should not shut anything off, you have to double check your wiring and make sure everything is insulated (tape or silicone).

you should see about .4gph if the injector is hooked up correctly.

Can you draw a picture of how you hooked things up?
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:48 AM   #3 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I bought an assembled MPGUINO from you this week actually. I followed the directions online here and am wondering if the connector wires are touching since they sit so close together. but i even put liquid tape around the ends of each connector before i hooked everything up, then i tapped the wires close together with elect tape. I will remove the elect tape this morning. I was hoping that was just ghost voltage on the inj. what reading should i be getting on the vss hot or cold? I followed the directions for your 98 metro hook up. my hanes manual elect diagram says that the vss is the yellow green that i hooked up. Just not sure what to do at this point.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:49 AM   #4 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,032

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
what is touching? Why would the car die if you move a wire?!? I can't see what you are seeing here.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:51 AM   #5 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GPH is about .48 - .50 and increases when i push the gas. So that must be working properly
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:55 AM   #6 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm guessing that the car dies because the wires may be touching somewhere where they enter the connector prongs at the base. even though I insulated them it mayhave found a pin hole and could be shorting out against the injector or something. I still don't understand why the vss isn't reading.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:59 AM   #7 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,032

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
Also understand that you did not "BUY" it from me, you made a donation. The number of hours that I've put in measured at the per unit level makes this a gift. If I were selling them it would be much more expensive, and you would have to go through someone else to talk to me

What in the wiring might be shorting out when you move it? The wiring is your department. Did you put the pins in the connector block on the mpguino end? I'm at a loss here.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:04 AM   #8 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I didn't intend to sound upset. In fact I am greatfull for your help. And your initiative in this project. I was just trying to give a foundation to the wiring you are asking for on my behalf. I hope I didn't come off as negative. The wiring is to spec on the diagram and pictures that you provide through this site. I am mirroring your wiring. Is there any steps of troubleshooting I can follow to get a vss read?
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:13 AM   #9 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: May 2009
Location: York
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I used this photograph and layout as a guideline for my wiring. http://opengauge.org/mpguino/ I understand that It is shorting out because of my end on the wiring. I intend to go over that and correct it shortly. It only happens when I compress the wires near the base of the connector. I guess I'm now looking for vss guidance and any program settings that are of great importance that I may have missed somewhere along the way. Sorry for being so convoluted in my approach.
  Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:16 AM   #10 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,032

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 156
Thanked 264 Times in 207 Posts
the gph reading sounds good, the engine dying needs to solidify the injector wiring junction (best guess), or redo that junction.

the vss, dunno, can you stick a pin in the wire next to the junction and check continuity to the guino plug?

I assume you are "T"ing into these signals.

__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Restoring a 1989 Geo Metro IheartGeos Introductions 18 02-22-2010 01:00 AM
93 Geo Metro timing belt check? ncsteve EcoModding Central 0 05-09-2009 10:52 AM
My 1989 Geo Metro Story owlafaye Introductions 2 10-05-2008 06:31 PM
'93 Geo Metro EOC question Newton Hypermiling / EcoDriver's Ed 9 09-19-2008 03:11 PM
Geo metro 93 vss and injector leads GeoGreg OpenGauge / MPGuino FE computer 4 09-13-2008 06:45 PM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com