Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation > OpenGauge / MPGuino FE computer
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 07-11-2008, 05:48 PM   #101 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: ohio
Posts: 41

The Civic - '99 Honda Civic
90 day: 40.41 mpg (US)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
I wonder why I cant get mine to display anything but OBD-II ISO9141-2. My serial monitor just shows "initialization"


Last edited by tom43571; 07-11-2008 at 06:04 PM..
  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 07-11-2008, 11:21 PM   #102 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: USA
Posts: 32

N8sPony - '98 Ford Mustang
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bleh, plugged it up in the car tonight and turns out I suck, lol. Best as I can tell, I'm going to have to get some transistors to drive the lines, but I still don't know how I'm going to get it to read back the data, because the pulsein() Idea I had isn't working worth crap.I'm going to look into getting samples of some driver chips so I can cheat, lol. I dunno, I think I'm way out of my league on this one, but I'm gonna keep trying. I REALLY wish I had an O-scope to see if the car's responding....

Last edited by n8thegr8; 07-12-2008 at 12:16 AM..
  Reply With Quote
Old 07-12-2008, 08:49 AM   #103 (permalink)
EcoModding Apprentice
 
cmags's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Marietta, GA
Posts: 139

Scoob - '05 Subaru Impreza Outback Sport SE
90 day: 25.28 mpg (US)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Well, I think it was posted here before, but here it is again with a direct link to the trunk: Revision 4: /trunk

You might be able to look over their code for some of the basics... GL!
  Reply With Quote
Old 07-14-2008, 02:27 PM   #104 (permalink)
OBDuino coder
 
Magister's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Montréal, QC
Posts: 212

Titine - '13 Hyundai Sonata Hybrid
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
I tested in my car but after sending the 0x33 at 5 bauds it seems I get no answer from the ECU. I should bring a scope in the car :-/
__________________
2013 Hyundai Sonata Hybrid
  Reply With Quote
Old 07-15-2008, 01:43 PM   #105 (permalink)
OBDuino coder
 
Magister's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Montréal, QC
Posts: 212

Titine - '13 Hyundai Sonata Hybrid
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
My interface is finally completed, I rewired it with 28AWG instead of 22 (what I had around), it's nicer

On my bench I tested the output of the ISO line of the MC33290 with a scope when I send the 0x33 and it's ok. I am wondering if the 2 grounds in the car are connected or not (pin 1 and 2 of the OBD2 connector). I will do a test with the MC ground on pin 1.
Else I will take an inverter and a scope in the car to test signals.
__________________
2013 Hyundai Sonata Hybrid
  Reply With Quote
Old 07-15-2008, 10:21 PM   #106 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: USA
Posts: 32

N8sPony - '98 Ford Mustang
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nice, I wish I had a scope, then I could compare the signals from my usb adapter with those from my arduino. I've all but stopped messing with it atm, because I really am stuck and school's creepin up. bleh.
  Reply With Quote
Old 07-16-2008, 11:57 PM   #107 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jun 2008
Location: ohio
Posts: 41

The Civic - '99 Honda Civic
90 day: 40.41 mpg (US)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Wow, nice work on the diagrams magister
  Reply With Quote
Old 07-17-2008, 09:17 AM   #108 (permalink)
OBDuino coder
 
Magister's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Montréal, QC
Posts: 212

Titine - '13 Hyundai Sonata Hybrid
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Quote:
Originally Posted by tom43571 View Post
Wow, nice work on the diagrams magister
Thanks

I made some wiki page on the project too
opengauge - Google Code
__________________
2013 Hyundai Sonata Hybrid
  Reply With Quote
Old 07-17-2008, 01:16 PM   #109 (permalink)
OBDuino coder
 
Magister's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Montréal, QC
Posts: 212

Titine - '13 Hyundai Sonata Hybrid
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
I tested with a scope in my car and when I send the 0x33, all the timings are correct on the K line, but the ECU does not answer, the bus is always high and I see no start bit (active low) coming

I am starting to wonder if my car answer to the slow init or if I need the fast init or the iso init sequence
__________________
2013 Hyundai Sonata Hybrid

Last edited by Magister; 07-17-2008 at 01:16 PM.. Reason: smileys :)
  Reply With Quote
Old 07-20-2008, 01:09 AM   #110 (permalink)
EcoModding Apprentice
 
Join Date: Jul 2008
Location: N.C. / USA
Posts: 118
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Under "MAF Sensor" in the list of constants...someone needs to change "4.54" grams per pound to "454" !! This decimal point is lost!
I didn't check the others, but they look OK at a glance. -whitevette


Last edited by whitevette; 07-20-2008 at 01:19 AM..
  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Tags
obd2

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPGuino release one workspace dcb OpenGauge / MPGuino FE computer 1060 09-27-2016 10:56 PM
Just some quick info on Scangauge vs. MPGuino NoCO2 OpenGauge / MPGuino FE computer 4 06-01-2015 04:58 PM
All New Nissan Models to Feature Fuel Efficiency Gauge MetroMPG General Efficiency Discussion 6 11-18-2008 04:57 PM
Vacuum gauge problems :( DifferentPointofView Instrumentation 3 05-14-2008 11:04 PM
Will Scan Gauge work on mine? bennelson Instrumentation 9 02-19-2008 10:04 PM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com