Go Back   EcoModder Forum > EcoModding > Instrumentation > OpenGauge / MPGuino FE computer
Register Now
 Register Now
 

Reply  Post New Thread
 
Submit Tools LinkBack Thread Tools
Old 07-12-2011, 04:24 AM   #721 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Location: spain
Posts: 19
Thanks: 19
Thanked 0 Times in 0 Posts
could someone tell me how it differs or the advantages of using the line l itself pin to pin k line and work? My car brings the pin and I would like to know if it's worth using if it provides any advantage or whatever.

thanks

  Reply With Quote
Alt Today
Popular topics

Other popular topics in this forum...

   
Old 07-12-2011, 12:22 PM   #722 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lithuania
Posts: 74
Thanks: 3
Thanked 21 Times in 15 Posts
Quote:
Originally Posted by dewasha View Post
you know if they can communicate with the ABS?
No ABS or other connection (Airbags, windows, radios, transmition or other)
Only main ECU, (0x33 channel).
Others should work too with same hardware, but no tests or software development is done.

If you need such functionality - you should use normal OBD2 cable for your car and PC software for this purpose.

K line is used only, L line is not needed any more. If K line does not work for you - u should read all this thread and google for using L line.
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to eimix For This Useful Post:
dewasha (07-12-2011)
Old 07-12-2011, 02:03 PM   #723 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Location: spain
Posts: 19
Thanks: 19
Thanked 0 Times in 0 Posts
thanks if it works I just wanted to know if there was any advantage in using l line as my car brings the 2 connections, and had sought information google but found nothing useful and only find information about new EOBD or OBD2.
  Reply With Quote
Old 07-13-2011, 07:23 AM   #724 (permalink)
Bix
EcoModding Lurker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Australia
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
The Si9243 has a pin for the L-line. Would I be right in assuming the chip would not function correctly without the L-line?
  Reply With Quote
Old 07-13-2011, 07:31 AM   #725 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lithuania
Posts: 74
Thanks: 3
Thanked 21 Times in 15 Posts
Quote:
Originally Posted by Bix View Post
The Si9243 has a pin for the L-line. Would I be right in assuming the chip would not function correctly without the L-line?
http://datasheet.octopart.com/SI9243...heet-34131.pdf
full chip description. L line is connected to RXL in schematics.

But L line communication is not uses in OBDuino (there was attempt to do this, but not used any more)

As well in
http://ecomodder.com/forum/showthrea...tml#post244429
(checked and working configuration) RXL line is not connected.
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to eimix For This Useful Post:
Bix (07-13-2011)
Old 07-13-2011, 07:35 AM   #726 (permalink)
Bix
EcoModding Lurker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Australia
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok cool, ill have a go at this. Thanks.
  Reply With Quote
Old 07-14-2011, 03:45 AM   #727 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Location: Bosnia and Herzegovina
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Please help me guys

I am using OBDuino for a few monts and all the time I have the same problem. I can not set up fuel consumption correctly. I think that INSTANT CONS is OK because we can adjust it, but average consumption TANK CONS or TRIP CONS are not accurate at all. I put the values about thank and distance and I get average consumption OK at the start. But with the time while driveing my car that value (tank consumption or trip consumption) just going lower and lower. It is starting with about 7 L/100km which is OK and while driveing it is decreasing to the 3,5-4 L/100km which is not normal. I am driveing Chevrolet Lacetti 1,4. My calculatins shows that consumption in the city with a lot of stops is around 9 L/100km and out of the city consumption is bit lower and depending of driveing style it is between 5 and 7 L/100km.

Is there a problem with formula for consumption calculation? Or I am missing something else?
  Reply With Quote
Old 07-14-2011, 03:55 AM   #728 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lithuania
Posts: 74
Thanks: 3
Thanked 21 Times in 15 Posts
What version do you use? What chip? Protocol? What speed adjustion? What
GasConst and GasMafConst values?

Try show instant and average consumption on same screen.
Is average decreasing while instant is high? or instant is low too?

There should be no error in formula (latest version).
May be you car has some failing sensors like MAF or similar?
  Reply With Quote
Old 07-14-2011, 04:00 AM   #729 (permalink)
dcb
needs more cowbell
 
dcb's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 5,038

pimp mobile - '81 suzuki gs 250 t
90 day: 96.29 mpg (US)

schnitzel - '01 Volkswagen Golf TDI
90 day: 53.56 mpg (US)
Thanks: 158
Thanked 267 Times in 210 Posts
Just a general question anton. Is there an issue with the tracking of miles/km or the tracking of fuel quantity individually? Both those numbers go into the L/100km computation and knowing which one is off might be helpful.
__________________
WINDMILLS DO NOT WORK THAT WAY!!!
  Reply With Quote
Old 07-14-2011, 04:01 AM   #730 (permalink)
EcoModding Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Location: Bosnia and Herzegovina
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I am using v191 with ISO interface 33290 for ISO14230 fast.

#define GasConst 3355
#define GasMafConst 107310

I am already using instant and average cons on the same screen.
and yes average decreasing while instant is high

  Reply With Quote
Reply  Post New Thread


Tags
obd2

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPGuino release one workspace dcb OpenGauge / MPGuino FE computer 1061 01-17-2020 01:37 AM
Just some quick info on Scangauge vs. MPGuino NoCO2 OpenGauge / MPGuino FE computer 4 06-01-2015 04:58 PM
All New Nissan Models to Feature Fuel Efficiency Gauge MetroMPG General Efficiency Discussion 6 11-18-2008 04:57 PM
Vacuum gauge problems :( DifferentPointofView Instrumentation 3 05-14-2008 11:04 PM
Will Scan Gauge work on mine? bennelson Instrumentation 9 02-19-2008 10:04 PM



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2
All content copyright EcoModder.com